Page 5 - Książka kucharska
P. 5
Naleśniko placki z serkiem
Składniki:
250 g serka homogenizowanego
waniliowego,
2 jajka,
1/2 szklanka mąki pszennej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
olej do smażenia.
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z proszkiem do pieczenia. W misce mieszamy żółtka
z serkiem homogenizowanym. Dodajemy mąkę z proszkiem i miksujemy do połączenia
składników. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Na patelni
z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy minimalną ilość oleju. Na rozgrzany olej wykładamy po
łyżce ciasta, formując małe, okrągłe placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Wykładamy na
ręczniki papierowe, by wchłonęły nadmiar tłuszczu. można posypać według uznania cukrem
pudrem lub z nutellą, bądź bez dodatków.