Page 4 - Książka kucharska
P. 4

Kulki kokosowe z truskawkami


               Składniki:

                     Pół szklanki kaszy


                      jaglanej- suchej,

                     1,5 szklanki mleka,

                     1-2 łyżki miodu,

                     Szklanka wiórek

                      kokosowych,

                     Migdały,

                     Kilka kropel


                      aromatu

                      migdałowego.



               Przygotowanie:




                   Kaszę wsypujemy na sitko. Przelewamy zimną- wrzącą- zimną wodą, żeby pozbyć
               się goryczki. Przepłukaną kaszę zalewamy mlekiem i gotujemy mieszając od czasu do

               czasu  aż  kasza  wsiąknie  całe  mleko.  Do  ciepłej  kaszy  dodajemy  kokosy  i  miód

               i mieszamy. Z ciepłej masy formujemy kuleczki do których dajemy do środka migdał
               i  obtaczamy  w  kokosach.  Odstawiamy  do  wystygnięcia,  a  potem  wkładamy  do

               lodówki.




                                                                                       J. Kulesza
   1   2   3   4   5   6   7   8   9