Page 3 - Książka kucharska
P. 3
Fit rogaliki orkiszowe bez cukru
Składniki:
250 g mąki orkiszowej tortowej,
125 ml śmietany 18%,
25 g drożdży świeżych,
0,5 kostki masła (można kupić jogurtowe
lub śmietankowe – ma mniej kalorii),
1 jajko,
cukier puder do posypania,
farsz
kilka dużych jabłek,
cynamon,
syrop klonowy lub miód,
erytrol/ksylitol – ok. 25 g.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na rogale razem zagniatamy i formujemy kulę. Owijamy
ciasto w czystą ścierkę, wsadzamy do miski i zalewamy zimną wodą (tak, żeby całe
ciasto było przykryte) na 25 minut.
W międzyczasie możemy przygotować farsz (lub skorzystać z gotowego
dżemu). Jabłka obieramy, ścieramy na tarce. Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy
na niej łyżeczkę masła klarowanego. Wrzucamy jabłka, dodajemy cynamon, 1,5 łyżki
syropu klonowego i słodzik, dokładnie mieszamy. Jabłka podsmażamy około 8 minut
co jakiś czas mieszając.
Wracamy do ciasta: po wyjęciu z wody wyrabiamy i dzielimy na kilka części.
Rozwałkowujemy i kroimy w trójkąty. Przy szerszym brzegu trójkąta nakładamy
farsz, zawijamy formując rogale. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut (do
złotego koloru). Można posypać cukrem pudrem.
K. Narewska