Page 3 - Książka kucharska
P. 3

Fit rogaliki orkiszowe bez cukru


               Składniki:

                     250 g mąki orkiszowej tortowej,

                     125 ml śmietany 18%,


                     25 g drożdży świeżych,

                     0,5 kostki masła (można kupić jogurtowe

                      lub śmietankowe – ma mniej kalorii),

                     1 jajko,

                     cukier puder do posypania,


                     farsz

                     kilka dużych jabłek,

                     cynamon,

                     syrop klonowy lub miód,

                     erytrol/ksylitol – ok. 25 g.



               Przygotowanie:

                      Wszystkie  składniki  na  rogale  razem  zagniatamy  i  formujemy  kulę.  Owijamy
               ciasto w czystą ścierkę, wsadzamy do miski i zalewamy zimną wodą (tak, żeby całe

               ciasto było przykryte) na 25 minut.

                      W  międzyczasie  możemy  przygotować  farsz  (lub  skorzystać  z  gotowego
               dżemu). Jabłka obieramy, ścieramy na tarce. Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy

               na niej łyżeczkę masła klarowanego. Wrzucamy jabłka, dodajemy cynamon, 1,5 łyżki

               syropu klonowego i słodzik, dokładnie mieszamy. Jabłka podsmażamy około 8 minut

               co jakiś czas mieszając.
               Wracamy  do  ciasta:  po  wyjęciu  z  wody  wyrabiamy  i  dzielimy  na  kilka  części.

               Rozwałkowujemy  i  kroimy  w  trójkąty.  Przy  szerszym  brzegu  trójkąta  nakładamy

               farsz, zawijamy formując rogale. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut (do

               złotego koloru). Można posypać cukrem pudrem.

                                                                                 K. Narewska
   1   2   3   4   5   6   7   8