Page 12 - Książka kucharska
P. 12
Pierś z kurczaka z warzywami
Składniki:
3 piersi z kurczaka,
2 pomidory,
1 papryka,
120ml śmietany 10%,
1 łyżka pasty pomidorowej,
1 łyżeczka mąki,
70g sera żółtego (startego),
25g masła,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oleju roślinnego,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka czarnego pieprzu,
½ łyżeczki oregano.
Przygotowanie:
Drobno posiekaj cebulę (1szt.) i smaż na patelni z olejem roślinnym, dodaj
posiekany czosnek (2ząbki), następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę (1szt.)
wymieszaj i smaż przez 5 minut. Przełóż usmażoną paprykę z cebulą na blachę do
pieczenia (wstępnie natłuszczoną). Na tej samej patelni smażyć drobno pokrojony
filet z kurczaka (3 piersi z kurczaka). Smaż przez około 10 minut. Następnie dodaj ½
łyżeczkę soli do mięsa i ½ łyżeczki czarnego pieprzu oraz 1 łyżkę pasty pomidorowej,
dokładnie wymieszaj. Przełóż mięso z kurczaka na wcześniej wyłożone na blachę
warzywa. Na patelni roztop 25g masła, dodaj 1 łyżeczkę mąki, dokładnie wymieszaj,
dodaj 120ml śmietany. Kontynuuj grzanie masy przez około 1 minutę. Polej tą masą
mięso wyłożone na blasze. Rozprowadź ją równomiernie. Pokrój pomidory w cienkie
plasterki, rozłóż pomidory na całej powierzchni zapiekanki. Pomidory należy posolić
(1/2 łyżeczki), popieprzyć (1/2 łyżeczki) i posypać oregano (1/2 łyżeczki). Piec
warzywa z filetem z kurczaka w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około
15 minut. Następnie posypać startym serem (70g). Włóż do piekarnika na 5 minut.