Page 10 - Książka kucharska
P. 10

Pęczak smażony z batatami papryką, jarmużem i fetą

               Składniki:


                      1/2 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak


                      2 szklanki ciętych liści jarmużu

                      2 łyżki oleju

                      300 g batatów

                      1 papryka

                      1 czerwona cebula

                      2 ząbki czosnku


                      po 1/2 łyżeczki mielonych przypraw: kurkumy, słodkiej papryki

                         i kminu rzymskiego

                      1/2 papryczki chili

                      80 g sera feta

                      2 łyżki oliwy extra




               Przygotowanie:

                     Pęczak  wsypać  do  garnka,  wlać  1¼  szklanki  bulionu  lub  osolonej  wody,
               zagotować.  Gotować  pod  przykryciem  na  minimalnym  ogniu  przez  25  minut  (na

               ostatnie  pięć  minut  na  wierzch  kaszy  wsypać  liście  jarmużu  i  dalej  gotować  pod

               przykryciem).

               Na patelni na oleju podsmażyć (przez ok. 10 min) pokrojonego w małą kostkę batata,
               paprykę  oraz  posiekaną  czerwoną  cebulę.  Pod  koniec  dodać  starty  czosnek  oraz

               przyprawy (mieloną kurkumę, słodką paprykę i kmin rzymski).

               Do  podsmażonych  warzyw  dodać  ugotowaną  kaszę  i  smażyć  co  chwilę  mieszając

               przez  ok.  2  minuty,  doprawić  solą  i  pieprzem.  Odstawić  z  ognia,  dodać  posiekane
               chili, posypać fetą i skropić oliwą.

                                                                                         A. Skorupa.
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15