Page 10 - Książka kucharska
P. 10
Pęczak smażony z batatami papryką, jarmużem i fetą
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak
2 szklanki ciętych liści jarmużu
2 łyżki oleju
300 g batatów
1 papryka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
po 1/2 łyżeczki mielonych przypraw: kurkumy, słodkiej papryki
i kminu rzymskiego
1/2 papryczki chili
80 g sera feta
2 łyżki oliwy extra
Przygotowanie:
Pęczak wsypać do garnka, wlać 1¼ szklanki bulionu lub osolonej wody,
zagotować. Gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 25 minut (na
ostatnie pięć minut na wierzch kaszy wsypać liście jarmużu i dalej gotować pod
przykryciem).
Na patelni na oleju podsmażyć (przez ok. 10 min) pokrojonego w małą kostkę batata,
paprykę oraz posiekaną czerwoną cebulę. Pod koniec dodać starty czosnek oraz
przyprawy (mieloną kurkumę, słodką paprykę i kmin rzymski).
Do podsmażonych warzyw dodać ugotowaną kaszę i smażyć co chwilę mieszając
przez ok. 2 minuty, doprawić solą i pieprzem. Odstawić z ognia, dodać posiekane
chili, posypać fetą i skropić oliwą.
A. Skorupa.